Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gele koplampverlichting verboden?

Vraag gesteld door op 16 november 2022

Wie en waarom is er besloten dat gele H1 (en andere maten) lampen voor de koplampen niet meer in Nederland verkocht mogen worden?
Ik heb een franse auto waar van huis uit gele lampen in zitten. De winkel die ze altijd verkocht zegt dat ie nu een boete van 5000,- kan krijgen als hij ze nog zou verkopen? Ik mag ook nog altijd rondrijden in een oldtimer zonder gordels als dat er bij invoering van die auto niet in zat...
De 1e vraag is wie 2e waarom 3e mag ik gewoon nog (dan maar) via AliExpress gele H1 lampen in mijn koplampen plaatsen?
Ik erger mij dood aan de, feller dan de zon, lampen van nieuwe auto's en het gele licht geeft mij voldoende zicht en, belangrijker, rust als ik 's avonds na donder de weg nog op moet.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Volgens de verkoper mag hij géén gele H1 koplampbollen verkopen.

Gele verlichting

Formeel is het nog altijd zo dat de grote lichten, dimlichten, stadslichten en achteruitrijlichten niet anders dan wit of geel mogen uitstralen. Dus uw dimverlichting mag gerust geel zijn. Maar formeel mogen producten zonder E-keurmerk, behalve geschikt voor binnenverlichting, niet meer verkocht worden. Dat is vermoedelijk waar uw leverancier op doelt, dat een gele H1 lamp niet met een formele ECE (ECE-R37 of -R99) goedkeuring leverbaar is. Er zijn nog wel tal van internetaanbieders met soms als aanvulling dat deze niet ECE-goedgekeurde gele lampen uitsluitend voor de racerij, oldtimer shows of op eigen terrein mogen worden toegepast.

Dimlicht

Maar ik benadruk nogmaals dat geel dimlicht wel degelijk is toegestaan. De verkoop wordt echter aan banden gelegd door het ontbreken van de ECE normering. Maar met een setje door u aangeschafte en gemonteerde gele H1 lampen, die juist zijn afgesteld en dus niet verblinden, zal óók bij APK dat geen probleem zijn. Elders in Europa kan een dienstdoende agent er echter wél moeilijk over doen en is een gele koplamp zélfs is Frankrijk voor auto's vanaf bouwjaar 1994 verboden.

Conclusie

Ik begrijp dat er omtrent moderne autoverlichting bij u ook sprake is van een hoop ergernis. Koplampen worden steeds feller. Tot die conclusie komt de ANWB na een onderzoek onder de huidige generatie LED-lampen. Bij één van de LED-systemen was het licht op 20 cm afstand zelfs drie keer zo fel als een blik recht in de zon. De ANWB wil dat de lichtintensiteit van koplampen maar ook van knipper-, rem- en achterlichten punt van aandacht wordt. Het probleem van verblinding door LED-lampen is eenvoudig op te lossen door de verlichting in het koplamphuis via reflectoren te laten schijnen, maar helaas passen weinig fabrikanten deze techniek toe. Meer leest u daarover in dit onderzoek. Maar gele koplampverlichting gaat op de openbare weg duidelijk een uitstervend ras worden.

 

Reacties

M. Nootebos

Auteur - 24 maart 2024

als je met je auto of motor (zeg uit 1974) met geel licht naar het buitenland gaat, loop je dan geen risico daar wel een bekeuring te krijgen?

Jos

ANWB Expert - 27 maart 2024

Verkeersregels zijn voor iedereen van toepassing, ongeacht uit welk land je komt. Maar voertuigeisen (waaronder verlichtingseisen) hangen samen met het land waar het kenteken geregistreerd is. Dus als uw Nederlands gekentekend voertuig voldoet aan de Nederlandse regelgeving (waar gele koplampen zijn toegestaan), kunt u daarmee ook in het buitenland rijden. Probleem kan zijn dat niet iedere agent hiervan op de hoogte is. Mocht u bekeurd worden, dan is het in elk geval aan te raden bezwaar te maken tegen de boete.