Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geeft inbouwen Scheel autostoel problemen bij APK?

Vraag gesteld door A. Couwenhoven op 4 december 2022

Ik wil een Scheel autostoel laten inbouwen. Ik heb hem nog niet aangeschaft. In mijn auto zie ik dat de stoel die er af-fabriek in zit een airbag heeft. Is het mogelijk om een andere stoel in te bouwen zonder in de problemen te komen bij APK? De nieuwe stoel heeft waarschijnlijk geen mogelijkheid voor dezelfde airbag (nog niet nagevraagd) en het boordcomputersysteem zal daarop een foutmelding geven...
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U laat wellicht een andere autostoel monteren zonder zijairbag en vraag of dit problemen zal opleveren bij de APK.

Lampje

Wanneer er een stoel ingebouwd wordt zonder zijairbag moet er een aanpassing gedaan worden om te zorgen dat het airbaglampje niet blijft branden. Wanneer dit lampje blijft banden heeft u tenslotte geen indicatie meer wanneer er een andere storing aanwezig is.

De keuring

De APK voorziet niet in een controle van de aanwezigheid van de desbetreffende airbag, wel of het storingslampje brandt. De eisen bij de apk wat betreft de airbag gaan over het controlesysteem (controlelampje of akoestische waarschuwing).
In de APK Actuele regelgeving Bescherming inzittenden Artikel 5.2.47 staat hierover het volgende;
* De waarschuwingsinrichting van het airbagsysteem van personenauto’s in gebruik genomen na 31 december 2017, mag geen defect aangeven.
* Wanneer de auto in gebruik is genomen vóór 1 januari 2018 en de waarschuwingsinrichting (optisch of akoestisch) een defect aangeeft dat het airbagsysteem, gordelspansysteem of gordelkrachtbegrenzingssysteem niet functioneert, moet u dit als reparatieadviespunt aangeven. Er zal dan RA1 worden genoteerd.

Conclusie

Met andere woorden; de APK heeft alleen een controle wat betreft het airbaglampje. Indien de auto gebouwd is voor 1 januari 2018 is er geen afkeur indien het lampje brandt maar slechts een reparatieadviespunt (RA). Is de auto jonger dan mag er geen storing aanwezig zijn, dit leidt dan tot afkeur.