Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Extra accu opladen via de aanstekeraansluiting in de kofferbak

Vraag gesteld door op 21 november 2022

Ik heb een Tweede accu in de auto staan t.v.v. camera werk tijdens parkeren.    Nu moet ik deze steeds in mijn garage opladen na 2 weken.    Kan ik niet via de sigaretten aansteker in de kofferbak deze losse accu opladen op één of andere manier. ?  Er staat alleen spanning op de aansteker aansluiting als de motor loopt dus dat is perfect..

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U stelt voor om de extra accu die u in de auto heeft op te laden via de aanstekeraansluiting in de kofferbak.

Warmte ontwikkeling

De aanstekeraansluiting in de kofferbak is niet het meest ideale stopcontact doordat de contactpunten vaak maar minimaal zijn. Dit kan zorgen voor warmteontwikkeling en hierdoor gesmolten stekkers of zelfs defecte zekeringen. Een dergelijke aansluiting is goed voor een lampje of iets dergelijks maar ik adviseer niet om hem te gebruiken voor langdurig gebruik.

Intelligent laad systeem

Waarschijnlijk heeft uw auto een intelligent laad systeem dat zorgt voor een optimale laadtoestand van de originele accu maar ook voor energiebesparing, bijvoorbeeld door remenergie om te zetten in elektriciteit. Wanneer u een tweede accu opneemt in dit circuit zal dit er voor zorgen dat dit systeem niet meer optimaal (of helemaal niet) functioneert.

U kunt een tweede accu in de auto aansluiten maar laat dit in zo’n geval door een professioneel persoon doen die weet hoe de elektrische installatie van uw auto precies werkt. Bijvoorbeeld: Auto electric.