Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Defecte motor?

Vraag gesteld door op 9 november 2022

Het probleem: Bij stationair, valt hij uit dus bijv bij een stoplicht en is dan moeilijk weer te starten. Alleen op half gas. Het stationair toerental is lager dan normaal.
•   Anwb wegenwacht heeft de boordcomputer uitgelezen ; gaf aan een storing ‘P1457 signaal differentiaaldruksensensor’; heeft de te vervangen sensor aangewezen en was makkelijk te vervangen
•   Garage geeft aan:  ‘drijfstanglagers’ in het blok kapot; revisie van het blok is niet mogelijk; auto economisch afgeschreven;  einde auto.
Ik dacht zelf iets met het roetfilter, verstopping oid, iets wat weerstand geeft. Of lambdasonde omdat het brandstof verbruik hoger lijkt. Het roetfilter is eind 2019 vervangen.
Omdat het zo’n groot verschil in diagnose zit me dat niet lekker.  Ik vind het lastig om een beslissing te maken de auto af te schrijven. Als ik op internet kijk relateer ik kapotte drijfstanglagers vooral met GTI’s / bmw’s waar hard mee gereden wordt. Komen jullie dit probleem meer tegen bij dit type auto en is reparatie echt onmogelijk?
De auto is een 207SW 1.6 HDIF, 280k km, 2010

Merk: Peugeot
Type: 207SW
Bouwjaar: 2010
Brandstof: diesel
Motorvermogen: 110

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of defecte drijfstanglagers een bekend probleem zijn bij deze motor of dat er iets anders aan de hand kan zijn.

Diagnose

Op afstand is het onmogelijk om hier een uitspraak over te doen. Alleen door een gerichte diagnose en metingen op de auto kan hier uitspraak over gedaan worden. De Wegenwacht heeft geen uitgebreide diagnose uitgevoerd, hij heeft de aanwezige storing uitgelezen en hierop een reparatieadvies gegeven. Aangezien de garage wel tijd en meetapparatuur heeft ben ik geneigd deze opgave te volgen.

Helaas komt het vaker voor dat deze 1.6 HDI motoren grote schade oplopen, bijvoorbeeld defecte drijfstanglagers. Wanneer de drijfstanglagers defect zijn is hier waarschijnlijk een oorzaak van, zoals een gebrek aan oliedruk of verouderde olie. Ook de oorzaak zal moeten worden weggenomen bij een herstel. Vaak komt u dan inderdaad uit op een complete motorrevisie en de vraag is of de auto dit nog waard is.
De waarde van de auto met een gezonde motor kunt u eenvoudig bepalen door gebruik te maken van onze koerslijst.

Wanneer u twijfelt aan de opgave van de garage is het natuurlijk verstandig om ook een diagnose bij en andere garage op te vragen voordat u besluit om de auto helemaal af te schrijven.