Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Datum eerste afgifte

Vraag gesteld door op 20 november 2022

De datum eerste toelating van mijn auto staat op 23-06-2012, terwijl de datum inschrijving voertuig in Nederland op 14-06-2012 staat. Betekent dat automatisch dat ik een importauto heb en kan dit dan ook betekenen dat hij eigenlijk ouder is en/of een andere km stand heeft? Is het aannemelijk dat de auto schade heeft gehad en toen is opgekocht oid???

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of het vreemd is dat bij uw auto de “Datum eerste toelating” verschilt van de “Datum inschrijving voertuig in Nederland”.

Datum eerste afgifte

De ''Datum eerste afgifte kenteken in Nederland'' is de datum waarop het voertuig is ingeschreven in het kentekenregister en wordt tegenwoordig vermeld in de voertuiggegevens van de RDW. Wanneer u dat van een willekeurige andere auto bekijkt dan valt het op dat inderdaad de datum eerste toelating en eerste inschrijving in NL een afwijkende datum heeft. Maar ik kan u geruststellen dat de ''Datum eerste toelating'' staat voor het bouwjaar. Die datum staat ook voor de eerste APK vervaldatum en is ook feitelijk de ingangsdatum voor de fabrieksgarantie.

Import auto

Er is dus geen enkele aanleiding om u zorgen te maken, het verschil tussen de twee data is logisch. Pas wanneer bij een auto een “Datum inschrijving in Nederland” later ligt dan “Datum eerste toelating” dan weet u dat er sprake is van een import auto. Van auto’s die eerst in het buitenland geregistreerd zijn is het vaak lastig om dit deel van de historie boven water te krijgen. Gezonde argwaan is in dat soort gevallen op zijn plaats.