Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Condens

Vraag gesteld door op 27 november 2022

Mijn Opel Corsa 1.3 cddi uit 2012 werkt prima, alleen heb ik bij koud en vochtig weer last van condens op de voorruit. De condens gaat alleen weg als ik de blazer op de voorruit heb staan en ga rijden. Stationair draaien werkt wel, maar duurt minstens 10 minuten voordat ik een beetje normaal door de voorruit kan kijken. Het enige dat tot nu toe werkt is de auto starten, vegen en rijden, waarna de condens na een paar minuten is verdwenen. Ik heb alle standaardtips al geprobeerd die overal te vinden zijn, ruit schoongemaakt, vochtvreters, gespeeld met circulatie, gecontroleerd op lekkages etc, maar niets lijkt te helpen. Is er iets wat ik over het hoofd zie of moet ik me erbij neerleggen omdat dit bij het type auto/motor hoort?

Merk: opel
Type: Corsa
Bouwjaar: 2012
Brandstof: Diesel

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

U schrijft dat u bij vochtig weer last heeft van condens op de voorruit van uw Opel Corsa uit 2012.

Condens

Condens (waterdamp in de lucht dat zich afzet op koude oppervlakken) is bij elke auto een normaal verschijnsel bij luchtvochtigheid en temperatuurverschillen, maar u lijkt er meer last van te hebben dan de gemiddelde automobilist. Het duurt langer dan normaal om goed zicht te hebben. Er zal dus iets aan de hand zijn dat moet worden opgelost.

Externe oorzaak of ventilatie

Als de ruiten van de auto meer dan gemiddeld beslaan dan is er meer luchtvochtigheid in de auto door een externe oorzaak óf er mankeert iets aan de ventilatie. Bij een hoge luchtvochtigheid in een auto is de oorzaak vaak lekkage van regenwater door een verstopte hemelwaterafvoer of lekkage langs een afdichting. Ook kan er vocht in het interieur komen door een probleem met de kachelradiateur.

Conclusie

Qua ventilatie kan de recirculatieklep blijven hangen. Deze zou op 'fresh' moeten staan, dus met aanvoer van buitenlucht en niet op recirculatie. Een defect kan ervoor zorgen dat er geen buitenlucht wordt aangevoerd. Op afstand kan ik de oorzaak niet vaststellen maar wel mogelijke oorzaken benoemen. Een garage zal toch op zoek moeten gaan naar de oorzaak bij uw auto.