Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

BPM verhoging per 2023. In december of januari laten afleveren?

Vraag gesteld door P. Bader op 20 november 2022

Mijn nieuwe auto wordt in December aan de dealer geleverd. Nu kan ik hem in januari laten afleveren, maar dan moet ik naar verwachting € 750 extra aan BPM betalen. Wat is verstandig, een auto op kenteken in 2022 of in 2023 met € 750 extra kosten?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

U heeft een nieuwe auto gekocht die in december bij de dealer arriveert. U heeft de keus of u de auto in december of januari laat afleveren. Volgens de dealer komt er in geval van levering januari circa 750 euro aan BPM bij.

Er is echter een overgangregeling in de BPM-regelgeving. Als er tussen het moment van inschrijving in het kentekenregister (het moment dat het kenteken is aangevraagd en toegekend door de RDW) en de datum tenaamstelling een BPM-wijziging plaatsvindt, dan mag het laagste tarief worden gehanteerd. Voorwaarde is dat de auto binnen 2 maanden na inschrijving op naam wordt gezet.

De overgangsregeling maakt het dus mogelijk om de auto in januari 2023 geleverd te krijgen tegen het BPM-tarief van december 2022. De dealer zal het kenteken dus nog dit jaar moeten aanvragen.