Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bewaren van onderhoudshistorie bij autobedrijven

Vraag gesteld door op 9 november 2022

Ik sta op het punt een auto over te nemen uit 2009. Ik weet dat hij van de eerst eigenaar is en waar hij is onderhouden.  Ik wil graag de onderhouds- en reparatiehistorie weten om in te kunnen schatten wat er voor onderhoud/reparatie aan zit te komen. Moet elk bedrijf deze info vanaf 2009 bewaren en beschikbaar stellen als de verkoper die gegevens niet heeft.
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

U wilt weten of een autobedrijf verplicht is om de onderhoudshistorie te bewaren en ter beschikking te stellen.

U kunt een auto kopen uit 2009, van de eerste eigenaar en altijd bij hetzelfde bedrijf onderhouden. U vraagt of autobedrijven verplichtingen hebben omtrent de onderhoudshistorie. Die zijn er niet. De onderhoudshistorie hoeft niet te worden bewaard en een autobedrijf is niet verplicht om gegevens die er zijn aan een derde te verstrekken.


In de praktijk houden autobedrijven de onderhoudshistorie bij in hun systeem en meestal stellen ze die graag ter beschikking aan iemand die de auto wil overnemen, ook als het om een particuliere overname gaat. Een bezwaar kan nog zijn dat er in de onderhoudshistorie ook persoonlijke gegevens van de eerste eigenaar staan, waardoor het autobedrijf ivm de privacywetgeving AVG de gegevens niet mag verstrekken aan een derde. Als de eerste eigenaar toestemming geeft is dat ook opgelost. U heeft dan wel de medewerking van de garage nodig, want die is dus niets verplicht.