Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bewaartermijn oude dieselolie

Vraag gesteld door op 9 november 2022

Sinds ca. 10 jaar bewaar ik dieselolie thuis in 3 afgesloten jerrycans. Kan ik deze nog gebruiken voor mijn dieselauto van het bouwjaar 2009? Misschien met toevoeging van een additief? Zo niet, hoe kan ik dit kwijt (het gaat totaal om ca. 50 liter).

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of u 10 jaar oude dieselbrandstof nog kunt gebruiken.

De staat van de dieselbrandstof is lastig vast te stellen omdat dit afhankelijk is van de hoeveelheid aanwezige vocht waardoor er bacterie- en schimmelgroei kan ontstaan. Dit kan zorgen voor schade aan het brandstofsysteem of vervuiling van filters.
Ik zou u zeker afraden deze brandstof in een moderne dieselauto gebruiken (zoals die van u). Uw auto is voorzien van een zogenaamd common rail diesel inspuitsysteem, dit systeem is zeer geavanceerd en hierdoor ook extreem gevoelig voor vervuiling. Een voorbeeld; we geven ook aan dat er 0% benzine in de dieselbrandstof aanwezig mag zijn. Zelfs wanneer iemand maar 1 liter benzine heeft getankt adviseren we de hele tank leeg te halen. Gebruik deze twijfelachtige brandstof daarom niet voor de auto.

U kunt de diesel misschien wel gebruiken als huisbrandolie waar heel andere eisen aan gesteld worden. Eventueel kunt u het laten afvoeren door een verwerkingsbedrijf, hier van zijn natuurlijk verschillende aanbieders zoals wastenet.