Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Benzine meer vervuilend dan diesel

Vraag gesteld door G. Krukkert op 14 november 2022

Ik heb een Nissan Qashqai. Het is een 1.5 dci. dieselmotor met een uitstoot van 99 gr/km.
Als ik kies voor een nieuwere benzine uitvoering, bijvoorbeeld een 1.2 benzine van 2018. Dan heb ik een uitstoot van 130 gram per kilometer. Ik kan niet begrijpen waarom de diesel met roetfilter meer vervuilend is. Terwijl een nieuwere en kleinere benzinemotor 30 % meer uitstoot.
De Nissan Qashqai 1.5 dci bevalt erg goed is heel zuinig, met echt rustig rijden heb al eens 1450 km. op één tank gereden. Graag uitleg hoe dit zit. Zelf heb ik het idee dat hier politieke redenen achter zitten.

 

Merk: Nissan
Type: Qashqai
Bouwjaar: 2014
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 110

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een Nissan Qashqai 1.5 DCi diesel. U noemt ook het kenteken dat ik hier om privacyredenen moet weglaten, maar het gaat om een auto uit 2014 met milieuklasse Euro 5. De auto heeft een af-fabriek roetfilter.

De CO2 uitstoot van dieselauto's is lager dan die van een vergelijkbare benzine-auto, omdat de CO2 uitstoot rechtstreeks gerelateerd is aan het brandstofverbruik en dat is van een dieselmotor lager. Uit de uitlaat van een auto met verbrandingsmotor komt echter meer dan CO2. Oudere dieselauto's zonder roetfilter stoten naar verhouding veel roet (fijnstof) uit. Om die reden worden oudere dieselauto's geweerd uit milieuzones. Dan hebben we het over diesels met milieuklasse Euro 3 of lager.

Uw Euro 5 dieselauto heeft volgens het kenteken een zeer lage roetuitstoot, is in elke milieuzone welkom en is voor wat betreft roetuitstoot ook nog schoner dan een benzine-auto met directe injectie zónder roetfilter. Er zijn dus ook geen maatregelen waar u met uw auto tegenaan loopt, omdat de auto niet significant meer vervuilend is dan een benzine-auto. Voor wat betreft de uitstoot van stikstofoxide NOx is uw Qashqai niet in het voordeel ten opzichte van een benzine-auto, maar er zijn ook benzine-auto's die meer roet uitstoten dan uw Qashqai.