Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

APK in Polen

Vraag gesteld door R. van de Wijgaart op 10 november 2022

Mijn auto wordt gerepareerd in Polen, maar omdat hij daar al lang is, is de apk verlopen.Kan ik hem in Polen laten keuren? Of terugrijden zonder Apk en zsm in Nederland laten keuren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U verblijft momenteel in Polen met een inmiddels verlopen APK. U vraagt naar de mogelijkheden.

APK

De APK is een veiligheids- en milieukeuring en in het buitenland moet een auto daar ook aan voldoen. Formeel mag je na het verstrijken van de verval datum dus alléén nog naar het keuringsstation rijden, zowel binnen als buiten onze landsgrenzen. Overigens kunt u buiten Nederland alleen in België en Spanje een APK laten uitvoeren. Dus een rit naar Nederland is dus de enige optie in uw geval.

Eventuele bekeuring

Wanneer je binnen Nederland bij een verlopen APK vervaldatum wordt geflitst of aangehouden, al dan niet na een verkeersovertreding, kan je dus meteen voor een verlopen APK bekeurd worden. Wanneer dit echter niet het geval is, zal tot maximaal 2 maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum de RDW een registercontrole uitvoeren. Na deze periode moet het voertuig APK-goedgekeurd zijn en krijgt men automatisch dus na twee maanden een boete van inmiddels (2022) 149 euro.

Conclusie

Bij een verkeersovertreding in het buitenland zal de aandacht niet naar de APK vervaldatum gaan. Maar twee maanden na het verstrijken van de vervaldatum zal er ongetwijfeld een boete van de RDW opgelegd worden. Hopelijk kunt u binnen die twee maanden na de vervaldatum weer terug zijn in Nederland om alsnog aan de APK-plicht te kunnen voldoen.