Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

All-seasonbanden of winterbanden

Vraag gesteld door op 26 november 2022

Onder mijn auto heb ik momenteel zomerbanden, Bridgestone Turanza T005
225  45 R17 94Y.
Is het verstandig om deze te vervangen voor all-seasonbanden (gemak), of toch te wisselen naar winterbanden op dit moment.

Merk: BMW
Type: F40 118i
Bouwjaar: 2022
Brandstof: Benzine
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of  all seasonbanden voor BMW met genoemde bandenmaat aan te raden zijn of toch zomer- en winterbanden.

Kleinere en lichtere categorie

Uit onze tests blijkt dat all seasonbanden beter werken onder kleinere, lichte auto’s en in kleinere bandenmaten. Onder grotere auto’s (SUV’s) of in uitgesproken grote en/of sportieve bandenmaten kan er veel beter gekozen worden voor een combinatie van zomer- en winterbanden. De betreffende bandenmaat onder uw BMW is niet héél buitensporig maar wel groter, breder en platter dan de maatvoering onder de wat meer kleinere en lichtere categorie auto's. In die zin is en blijft de conclusie van kracht dat de meest optimale bandenprestaties gerealiseerd zullen worden met een set zomer- én winterbanden.

Conclusie

All seasonbanden zijn min of meer een compromis, bedoeld om het hele jaar mee te kunnen rijden. Ik benadruk wel dat een all seasonband duidelijke voordelen heeft ten opzichte van een zomerband in de winter of een winterband in de zomer. Maar ook duidelijke nadelen ten opzichte van de echte specialisten, een winterband in de winter en vooral ook een zomerband in de zomer. Maar wanneer u vanwege het gemak liever kiest voor permanent één bandenset, dan is een goede all seasonband een betere keuze dan het hele jaar op een zomer- óf winterband. Wanneer ik u een aanbeveling zou moeten doen dan denk ik dat u met de Michelin CrossClimate 2 of de Goodyear Vector 4 Seasons voor deze maatvoering de beste all seasonband heeft.