Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu vaak leeg door lang stilstaan

Vraag gesteld door J. Aalbers op 27 november 2022

Ik rijd Mercedes B klasse (2019) maar soms staat de auto (soms meer dan) een paar weken stil en krijg ik een mail van de garage dat de accu leeg begint te raken. Ik kan hiervoor 'n accuoplader hanteren, maar die heb ik niet. Ik heb horen zeggen, dat ik er ook een half uur mee kan gaan rijden, zodat de accu weer voldoende oplaadt. Ik heb vanmiddag 30 minuten rond gereden. Is de accu dan weer in orde? En tellen de minuten ook als ik de auto stationair laat lopen op de oprit? Mijn keuze is dan 10 minuten stationair en 20 minuten rondrijden.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

Uw Mercedes-Benz staat soms lang geparkeerd zonder gebruikt te worden.

Accu

Voor het klimaat en de luchtkwaliteit is dat op zich gunstig, maar de startaccu van de auto raakt wel langzaam leeg. Dan kan het uiteindelijk gebeuren dat uw auto geen gehoor geeft als u er een keer wel gebruik van wilt maken. Dat lijkt nu nog niet aan de orde te zijn, maar van uw garage - die de toestand van de accu kennelijk online kan monitoren - ontving u op tijd een melding.

Acculader of druppellader

Als de auto na melding van een verminderde accucapaciteit nog langer stil blijft staan, dan kan de betrouwbaarheid in het gedrang komen en zou ik de aanschaf van een acculader/druppellader toch overwegen. Zo'n apparaat hoeft niet meer dan een paar tientjes te kosten en is de ideale oplossing voor wie een auto op eigen terrein (uw oprit) kan stallen. Zo wordt de accu goed onderhouden en blijft de auto wat dat betreft altijd bedrijfszeker.   

Conclusie

De startaccu van een auto laadt uiteraard ook op tijdens het rijden, maar bij gebruik voor korte ritten kan de accu het niet bijbenen. Ik zou afraden om de auto stationair te laten draaien om de accu te voeden. De nadelen zijn namelijk groot. Voor de motor is het niet ideaal, de luchtkwaliteit in de buurt komt er onder te lijden en er is simpelweg een schonere en goedkopere oplossing die in uw geval ook nog prima is toe te passen: de druppellader.