Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

15% meerverbruik bij E10 ten opzichte van E5?

Vraag gesteld door op 7 november 2022

klopt het dat met huidige benzine e95 10bio tov. de vorige 95 5bio het verbruik met +/-15% toegenomen is.
ik tank ni. e95 nu in duitsland daar is het nog verkrijgbaar. Met een volle tank kan ik 1000km rijden ,tank ik in nl. dan kan ik nog maar 800km rijden.
wat is nu het voordeel qa.co uitstoot.
En bij weinig rijden trekt de bio niet teveel vocht aan , met alle gevolgen voor motor en benzinetank
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U geeft aan dat u op E10 een meerverbruik signaleert van circa 15% ten opzichte van de oorspronkelijke E5.

Bio-ethanol

Dat zou dan betekenen dat de toegevoegde bio-ethanol van E10 (maximaal 10% t.o.v. maximaal 5% bij de ''oude'' Euro 95) uiteindelijk dit verhoogde verbruik oplevert. Dat zou dan ook betekenen dat bio-ethanol géén calorische waarde heeft en zelfs een negatief effect moeten hebben op de aanwezige benzine.
 
De hoeveelheid energie van 100% ethanol is ongeveer de helft van de hoeveelheid energie in 100% benzine. Hieruit volgt dat E10 ongeveer 2,5% minder energie bevat dan E5. Dit komt overeen met diverse studies die een meerverbruik van rond de 2% vonden bij tests met E10 en E5. Super Plus 98 E5 zal nog wat meer energie bevatten dan Euro 95 E5, vooral omdat het soortelijk gewicht (de hoeveelheid grammen in een liter) wat hoger ligt. Maar ook hier zitten geen hele grote verschillen in. Dus het genoemde meerverbruik zoals u ervaart valt simpelweg technisch niet te onderbouwen en is wat ons betreft niet te wijten aan E10 benzine.

Conclusie

Als de fabrikant van uw auto vermeldt dat de auto geschikt is voor E10, dan zijn er geen problemen te verwachten die door de brandstof zouden kunnen ontstaan. Wij adviseren wel E5 te tanken als u minder dan eens per twee maanden hoeft te tanken, omdat E10 gevoeliger is voor veroudering.