Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Witte kentekenplaat in het buitenland

Vraag gesteld door op 25 oktober 2022

Ik wil een goedkope, standaard witte kentekenplaat aanschaffen voor een fietsendrager.  Kan ik deze ook in het buitenland gebruiken of moet ik dan een ander soort witte kentekenplaat bestellen,  bijvoorbeeld met de EU-vlag?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U vraagt of u de goedkope standaard witte kentekenplaat voor de fietsendrager in het buitenland erkend wordt zónder EU-logo.

Aanhangwagens met een maximum toegestane massa tot 750 kg en lastdragers (zoals een fietsendrager) hebben geen eigen kenteken, maar belemmeren het zicht op het kenteken van het trekkende voertuig. Deze ‘voorwerpen’ moeten een witte kentekenplaat hebben met dezelfde letter-cijfercombinatie als het trekkende voertuig. De witte kentekenplaat valt niet onder de geregistreerde afgifte en inname van kentekenplaten (GAIK), zoals bij de gele kentekenplaten wel het geval is. De plaat kan ook onbeperkt besteld worden, er mogen er dus meerdere in omloop zijn.

Let op, de witte kentekenplaten hebben inderdaad geen ‘NL-aanduiding’ of het Europese blauwe vignet waar u op doelt. Zodoende moet je formeel wel een NL-sticker aanbreken op de fietsen(drager) buiten Nederland. Maar deze plaat is legaal, óók buiten onze landsgrenzen,.