Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorkeur velgmaat Kia Sportage PHEV

Vraag gesteld door M. Hoogeman op 21 september 2022

Ik heb een Kia Sportage PHEV besteld die binnenkort geleverd gaat worden.
Ik wil hier winterbanden bij kopen.
De Sportage wordt geleverd met 235/50R/19
Bij Kia kan 19”, 18” en 17” winterbanden besteld worden
Maar welke velgen en bandenmaat zou u daarbij aanraden?
En wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende keuzes.
Ik kijk uit naar uw advies,
Met vriendelijke groet,
Jerry Hoogeman

Merk: Kia
Type: Sportage phev
Bouwjaar: 2022
Brandstof: hybride
Motorvermogen: 265 PK

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U gaat een extra set winterwielen aanschaffen voor uw nieuwe Kia Sportage. Er zijn drie velgmaten beschikbaar en u vraagt welke maatvoering de beste keuze is voor winterbanden.

Bij een set winterwielen wordt er vaak gekozen voor een kleinere velgmaat dan de eerste montage wielen. De reden is dat de daaraan gerelateerde bandenmaat automatisch ook wat smaller is. Bij winterse neerslag levert dat nóg meer grip op en benut je nog beter de eigenschappen van een winterband. Daarbij komt ook dat een smallere maatvoering vaak ook voldoende ruimte overlaat in de wielkasten om eventueel sneeuwkettingen te monteren. Bij de breedste maatvoering lukt dat niet altijd. De smallere bandenmaat levert vaak ook een wat hogere wang van de band op, waardoor de auto ook een fractie comfortabeler wordt. En de verwachting is ook dat een 17'' velg mét de betreffende bandenmaat wellicht wat goedkoper in aanschaf zal zijn dan in 19''.

Het nadeel is dat een groot wiel met een sportieve platte band de auto wellicht wat meer uitstraling geeft. Een breder loopvlak zal bij droge, niet gladde omstandigheden wat meer grip genereren en is wellicht de rechtuit stabiliteit ook wat beter. Maar wanneer je de voordelen van winterbanden zo optimaal mogelijk wil benutten, waar je ze feitelijk ook voor aanschaft, dan levert de kleinste maatvoering onderaan de streep méér voordelen dan nadelen op. Vandaar dit advies. Dan betreft het als het goed is de bandenmaat 215-65-17.