Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vocht in de koplamp

Vraag gesteld door J. Relleke op 28 september 2022

Ik heb in beide koplampen condensvorming, verdw ijnt niet bij rijden,
Tevens maken wij zeer weinig km
Kan hij hierdoor bij Apk afgekeurd worden, ondanks dat ik wel goede licht opbrengst heb

Merk: Renault Senic
Type: 2.0 16v
Bouwjaar: 2004
Brandstof: Benz
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

Uw vraag gaat over condens in de koplamp-units.

Vocht

Dat is een veelvoorkomend verschijnsel. De koplamp behuizing is niet luchtdicht gemaakt. Er kan door luchtvochtigheid en temperatuurverschillen condens in ontstaan, de glazen beslaan. Dat verdwijnt vrij kort nadat de dimlichten zijn aangezet. Als dat niet zo is, en de koplampen altijd vochtig blijven (druppels aan de binnenkant van de units) dan kan dat het gevolg zijn van een water lekkage of ventilatieprobleem. Dat moet dan verholpen worden.

APK

Dan uw vraag over een mogelijke APK afkeur. Dit is zeer goed mogelijk aangezien de afstelling van het licht niet in het geding mag komen dankzij het aanwezige vocht. Dit is misschien wel het geval en dat kunt u zonder testapparatuur vrijwel niet zelf controleren. De regelgeving omtrent de afstelling van het dimlicht kunt u hier inzien via de site van RDW.

Conlcusie

Het is dus slim om de koplampen te laten controleren, zeker nu het weer vroeger donder wordt en er veel regen valt. Wellicht zijn de lampen eenvoudig te herstellen door de afdichting te lijmen, in het uiterste geval moeten de units door de garage vervangen worden.