Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Versleten banden garantie

Vraag gesteld door B. Janssen op 1 november 2022

Ik heb een Renault Grand Scenic (2017) in december '21 gekocht met vier nieuwe all-season banden. Bij aankoop was een half jaar BOVAG garantie, echter nu kom ik er achter dat beiden voorbanden aan de binnenkant van het loopvlak helemaal kaal zijn en midden en buitenkant nog "vol" profiel. Kortweg, beide banden  zijn (hoogstwaarschijnlijk) niet goed uitgelijnd. Valt dit nog onder de garantie, ondanks dat de 6 maanden verstreken zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Een klein jaar geleden kocht u de betreffende Renault mét een half jaar Bovag garantie. De destijds nieuwe all seasonbanden blijken nu aan de voorzijde schuin weggesleten. U vraagt of dit alsnog onder de garantie valt.

Garantie op banden wordt per definitie uitgesloten maar zou je nog kunnen stellen dat deze ongelijkmatige slijtage te wijten is aan een gebrek. De kans is immers groot dat verkeerde wielstanden hier de oorzaak van is. Maar dan zou u met terugwerkende kracht moeten kunnen aantonen dat dit bij aflevering al het geval was. Dat is geen haalbare kaart. Binnen uw gebruiksperiode zou dit immers ook door eigen schuld kunnen zijn ontstaan. En ook al is dat misschien in uw ogen uitgesloten, het is aan u om juist het tegendeel te bewijzen. De verkoper zal dus naar verwachting bijna één jaar na dato dit niet als garantie honoreren omdat u simpelweg niet sterk staat.