Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trailer trekken met rijbewijs B

Vraag gesteld door M. Cornelius op 22 oktober 2022

Ik heb een auto met 1500kg trekgewicht en massa rijklaar 1400 kg. Ik wil een trailer kopen die 2000kg laadvermogen heeft en leeg 680kg is.
Nou is dit een 2 paardstrailer en zal ik er maar 1 paard in vervoeren met deze auto. Het paard weegt 600 kilo.
Mijn berekening is dan: auto(1400kg) + lege trailer(680kg) + paard(600kg)= 2680kg
Dit valt onder de grens van 3500 en dan zou ik dus met een B rijbewijs mogen rijden (zolang ik er maar 1 paard in zet en niet 2 aangezien de auto dat niet mag trekken)
Klopt deze berekening zo, of zie ik regels over het hoofd?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U vraagt of de door u gemaakte berekening klopt.

Ik moet u helaas teleurstellen.

De toelaatbare massa

Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750. Het gaat dus om de totale som van de maximaal toelaatbare massa van de auto én de maximaal toelaatbare massa van de trailer. Ik weet niet welke auto het betreft maar wanneer massa rijklaar al 1400 kg is dan zal het voertuig in een beladen toestand al gauw 400-500 kg méér mogen wegen en volstaat rijbewijs B zónder E helaas niet.

Conclusie

Ik wil benadrukken dat uw rekensommetje is op basis van de lege/rijklaar massa van beide voertuigen. Maar het gaat dus om de maximaal toelaatbare massa, óók wanneer het werkelijke gewicht op straat een stuk lager is. Ik durf dus wel te voorspellen dat rijbewijs B niet toereikend is om legaal hiermee op pad te gaan. De auto mag wél deze combinatie trekken maar helaas niet met uw rijbewijs.