Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Storing start/stop

Vraag gesteld door op 19 oktober 2022

Kan ik doorrijden bij een storing in het start/stop systeem?

Merk: alfa romeo
Type: giulia
Bouwjaar: 2018
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 200
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of u door kan rijden ondanks een storing in het start/stop systeem.

Start/stop systeem

Het start/stop systeem van uw auto zorgt ervoor dat de motor van uw auto uit gaat wanneer u stopt (bij een verkeerlicht bijvoorbeeld) en weer aan gaat zodra u de koppeling in trapt om weer weg te rijden. Dergelijke systemen zetten de motor alleen uit wanneer er aan een aantal voorwaarden voldaan is, zo moet de bestuurder de gordel om hebben, moet de motortemperatuur een minimale waarde hebben, moet de accu in goede conditie zijn en moet de dynamo goed werken. Zo zijn er vast en zeker een aantal specifieke voorwaarden waaraan voldaan moet worden.

Storing

Bij een storing mag en kan u de auto gewoon gebruiken. De motor zal alleen nooit meer automatisch uit gaan, hij stopt pas wanneer u de auto uit zet. Dit is op zich geen enkel probleem maar ik wil u toch waarschuwen; de motorcomputer ziet dat er niet voldaan wordt aan een van de voorwaarden die gesteld wordt. De grootste kans is dat de conditie van de accu niet meer optimaal is. Wanneer de accu niet in goede gezondheid verkeert kunt u startproblemen verwachten.

Verhelpen

Er is nu geen nood aan de man, maar ik adviseer u wel om de storing te laten verhelpen om startproblemen in de toekomst te voorkomen. Uw garage kan de auto uitlezen en zien wat de opgeslagen fout behelst.