Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Startkabels voor 24 volt

Vraag gesteld door op 2 november 2022

Recentelijk heb ik een Toyota Land Cruiser 100 uit 1999 aangeschaft om volgend jaar een lange/verre reis te maken. In de voorbereiding hiervan was ik me aan het verdiepen in startkabels maar toen liep ik al snel vast. De Land Cruiser is een geval apart, althans voor mij, omdat deze twee 12 volt accu's (Varta G7 95ah) heeft om de 24 volt startmotor aan te zwengelen terwijl een "normale" auto maar één 12 volt accu heeft. Mijn eerste vraag: wat voor startkabels heb ik hiervoor nodig? Ik lees dingen over verschillende diktes en amperes. Tweede vraag: hoe kan ik met mijn Land Cruiser met 2 accu's een "normale" auto met 1 accu hulp verlenen bij een lege accu en vice versa (hoe kan zo'n auto mij hulp verlenen)?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U wilt weten of een starthulp met deze 24 volt auto mogelijk is.        

Uw auto is voorzien van 2 accu’s van 12 Volt. Wanneer u een starthulp wilt geven of u wilt een starthulp krijgen, en u wilt er zeker van zijn dat er geen kortsluiting ontstaat, dan moeten deze twee accu’s losgekoppeld worden. Alleen dan kunnen deze twee accu’s als een normale accu opgeladen worden of functioneren als starthulp.


Ik denk eerlijk gezegd dat dit geen klusje voor u zelf is. Mijn collega’s van de Wegenwacht helpen u uiteraard graag. Hierbij een filmpje van mijn collega die een vrachtauto (ook met 24 volt systeem) opstart.