Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Slimme laadpaal?

Vraag gesteld door A. Simons op 3 oktober 2022

Ik heb zonnepanelen. Ik wek daarmee jaarlijks ongeveer precies op wat ik verbruik. Binnenkort rijd ik een elektrische auto. Is het raadzaam een slimme laadpaal aan te schaffen of kan ik met een domme paal toe omdat ik toch al alle zonne-energie verbruik?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het nuttig is om een slimme laadpaal te installeren in uw huis.

Slimme laadpaal

Een slimme laadpaal is voor u eigenlijk vooral interessant wanneer de auto vaak overdag thuis staat. U kunt alleen dan de auto opladen met behulp van de stroom die u zelf opwekt door middel van uw zonnepanelen.
U verbruikt nu ongeveer eventveel als dat u opwekt maar de prijs van elektriciteit is op dit moment natuurlijk erg onoverzichtelijk. Het ligt er maar net aan of u een vast of een variabel contract hebt wat nu de kosten zijn van gebruik of laden.

V2G

Wanneer uw auto overdag eigenlijk nooit thuis staat kunt u vrijwel geen gebruik maken van uw zelf opgewekte stroom en voegt een slimme laadpaal op dit moment niet veel toe. In de toekomst verwachten we dat de laadpalen nog slimmer worden waardoor u ook stroom uit de auto kunt gebruiken voor uw thuisnetwerk. Hier moet de auto dan ook voor geschikt zijn en zo ver zijn we nog niet. We noemen het gebruik van de batterij voor terug leveren van stroom wel vehicle to grid (V2G).

Kortom, ik denk dat het in uw geval verstandig is om de ontwikkelingen op het gebied van laden en terugleveren even af te wachten voor u investeert in een slimme laadpaal.
Veel meer informatie over de slimme laadpalen en de mogelijkheden hiervan kunt u nalezen op onze site.