Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Slepend geluid stopt als ik rem

Vraag gesteld door D. Vork op 27 oktober 2022

Tijdens het rijden hoor ik compleet willekeurig een slepend geluid. Hetgeen ik zou herkennen als een remblok die vervangen moet worden. Het rare is dat als ik mijn rem licht indruk, het geluid weg is. En na een tijdje weer terug komt. Soms voor een seconde soms voor een halve minuut. Maar telkens als ik licht rem is het geluid weg. Wat kan dit zijn?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

Uw auto maakt een slepend geluid maar zodra u remt lijkt het weg te zijn.

Het geluid dat u omschrijft lijkt inderdaad het meeste op dat van een slepend remblok. Waarschijnlijk loopt de zijkant van het remblok aan tegen de opstaande rand van een versleten remschijf. De remschijf krijgt dan een rand waar de remblokken juist mee in contact komen wanneer de rem niet aangesproken wordt. Zodra de rem maar iets bediend wordt verandert de positie van het blok ten opzichte van de remschijf en verdwijnt het geluid.
Het advies is dus ook om de garage te bezoeken en hier de remschijven te laten controleren op slijtage. Misschien bestaat de rand slechts uit roest en is reinigen voldoende maar misschien zijn de remschijven onder de minimale dikte gekomen en zullen ze vervangen moeten worden.