Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schokken en zwavelgeur

Vraag gesteld door op 14 oktober 2022

De wagen schokt soms even tijdens het rijden en vooral buiten ruik je dan een zwavelgeur. Heb hier al vaker last van gehad, nagekeken, niets kunnen vinden en lijkt weer goed te gaan. Nu frequenter, mag ik blijven rijden. Auto krijgt 20-10 een grote beurt.

Merk: toyota
Type: auris
Bouwjaar: 2012
Brandstof: benzine
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

Uw auto schokt soms en er ontstaat dan ook een nare lucht.

Onvolledige verbranding

Het lijkt er op dat er op sommige momenten een onvolledige verbranding plaats vindt. U herkent dit aan een schokkerig weggedrag. Ook de zwavelgeur is een goede indicatie, blijkbaar komt benzine in de katalysator terecht. Bij verbranden in de katalysator ontstaat deze kenmerkende zwavelgeur.

Conclusie

Het schokken van de motor en het na-verbranden van benzine in de katalysator zijn zaken die niet bevorderend zijn voor de levensduur van een groot aantal onderdelen. Nu deze zaken zich frequenter voor gaan doen is het zaak om de oorzaak spoedig te laten verhelpen.
Een voor de hand liggende oorzaak zou een slechte pen-bobine kunnen zijn. Echter zonder gerichte diagnose is dit natuurlijk wel een vermoeden en de garage moet dit vaststellen voordat er onderdelen vervangen gaan worden.