Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ratelend geluid motor

Vraag gesteld door op 28 oktober 2022

Ben bij kia dealer langs geweest met een ratelende motor en die zij dat de ketting een rammelt geluid maakt(rep 1000 euro ) maar volgens de kia kan ik ermee doorrijden de ketting kan niet breken en de auto valt niet stil, want rep. komt het geluid weer terug maar ik ben er niet gerust op wat is jullie advies?

Merk: Kia picanto
Type: Picanto
Bouwjaar: 2010
Brandstof: Benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Uw Kia Picanto maakt een rammelend bijgeluid. Volgens de dealer is dat de distributieketting waar u gerust mee door kunt rijden.

Gevorderde slijtage

Ik kan het bijgeluid op afstand uiteraard niet interpreteren. Dus de ernst van het geluid valt lastig in te schatten. Dat een distributieketting niet kan breken is deels waar. Maar helemaal uitgesloten is het ook weer niet bij bijvoorbeeld een ver gevorderde slijtage. En wanneer een distributieketting hoorbaar is, is dat min of meer een signaal van gevorderde slijtage. Deze aandrijfketting slijt maar kent géén aanbevolen vervangingstermijn zoals wel bij de distributieriem. Het is vaak het bijgeluid dat een vervanging aankondigt.

Overmatige slijtage

Zoals gezegd weet ik niet hoe serieus het geluid nu is. Wanneer het rammelende geluid héél even hoorbaar is bij de koudstart, dan is snel ingrijpen niet per se nodig. Maar wanneer u het geluid véél vaker en nadrukkelijker waarneemt, dus ook gewoon onder het rijden met warme motor, moet dit toch echt beschouwd worden als overmatige slijtage. Feitelijk is de ketting dan versleten. Het breken is misschien niet direct het grootste risico, maar een ketting kan wel op den duur overslaan en zijn er wél grote motorische gevolgen mogelijk.

Conclusie 

Misschien kunt u nogmaals met de dealer hierover in gesprek. De ketting zal op termijn tóch vervangen moeten worden. Dan liever op tijd, dan het hoorbare bijgeluid negeren omdat de ketting tóch niet kan breken. Want geen gevolgschade wanneer u zo blijft rijden is naar mijn mening toch wat voorbarig. Het betreft hier een serieus bijgeluid dat duidt op slijtage. En wat versleten is kan maar beter vervangen worden.