Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Probleem met 1.2 motor van Opel Crossland X

Vraag gesteld door op 25 oktober 2022

Ik kreeg meldingen probleem met motoroliedruk daarom naar garage gereden en die zei dat de distributieriem vervangen moest worden en dat bij vervanging er gespoeld moet worden. Is het juist dat er gespoeld moeten worden en dit ongeveer 12 werkuren aan arbeid kost. Is dit juist?

Merk: Opel
Type: Crossland x 1.2 SUV 3-cil B 110 pk
Bouwjaar: 2018
Brandstof: super ongelood
Motorvermogen: 110

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw Opel Crossland X gaf een melding op het dashboard over een te lage oliedruk. De dealer geeft aan dat de distributieriem moet worden vervangen. Daar zit in dit geval een verband tussen. De 1.2 Puretech motor van concern Stellantis (o.a. Peugeot, Citroën en Opel) staat er inmiddels helaas om bekend dat er kleine deeltjes van de door olie gesmeerde distributieriem afbrokkelen. Deze deeltjes kunnen ervoor zorgen dat de doorstroming van motorolie in het gedrang kan komen. Bij ernstige verstopping is de oliepomp niet meer in staat om de gewenste oliedruk te genereren.

De distributieriem moet nu vervangen worden. Als dat veel eerder is dan het onderhoudsschema voorschrijft, dan is een tegemoetkoming in de kosten op zijn plaats. Dat geldt ook voor de complete reiniging van de motor, omdat er mijns inziens sprake van een gebrek dat u normaal gesproken en bij correct gebruik en onderhoud niet hoeft te verwachten bij een auto van deze leeftijd. Voor meer informatie verwijs ik u naar het stappenplan: klachten na aankoop.