Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Past velg en band van C-Max onder een S-Cross?

Vraag gesteld door op 2 oktober 2022

Kan ik op mijn Suzuki S cross velgen met winterbanden monteren met de bandenmaat 205/55R16 ? Deze zijn afkomstig van een Ford C-Max. Mijn huidige zomerbanden zitten op velg met de  bandenmaat:215/55R17.

Merk: Suzuki
Type: SX4 S-Cross 1.4
Bouwjaar: 2017
Brandstof: Bezine

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

U kunt aan een setje velgen met banden komen die van een Ford C-Max afkomstig zijn. U vraagt of deze zijn te gebruiken onder een Suzuki S-Cross.

Meestal is er wel iets waardoor banden en velgen niet zomaar voor een ander merk auto zijn te gebruiken. Een totale match is eerder een toevalstreffer dan een gewoonte. In dit geval komt zelfs geen enkel gegeven in band of velgmaat overeen. De bandenmaat wijkt in omtrek teveel af, de velgen van de C-Max zijn ook niet te monteren onder een S-Cross omdat de steek en naafdiameter niet overeenkomt en de ET van de velgen wijkt ook nog af.

De velgen met banden kunnen dus beter worden verkocht aan een C-Max rijder (alle bouwjaren) maar ook passen deze velgen en banden onder een Ford Focus of bepaalde andere type Fords zoals de Mondeo van beoaalde bouwjaren. Gegevens van de velgen en banden van de C-Max zijn 205/55R16, steek 5x108, naaf 63,4, ET 52,5.

Onder de Suzuki S-Cross moeten velgen met steek 5x114.3, naaf 60,1 en ET 50.