Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Op welke elektrische auto's kan een fietsendrager?

Vraag gesteld door op 4 oktober 2022

Op welke E-auto's (tot max. €45.000) met hoge instap kan/mag een trekhaak voor de fietsendrager geplaatst worden? 

Mijn e-bike weegt zonder accu 26 kg. Dus voor onze beide fietsen komt dat op 52 kg. 

Moet daar ook het gewicht van de fietsendrager bij opgeteld worden? Onze fietsendrager weegt 18 kg. Het totale gewicht is dan 70 kg.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U zoekt een elektrische auto met een hoge instap die ook de mogelijkheid heeft om een fietsendrager te monteren.

Voor vrijwel elke elektrische auto is een trekhaak verkrijgbaar echter de kogeldruk en maximale aanhangermassa verschillen aanmerkelijk. Wanneer u een fietsendrager wil monteren heeft u te maken met de kogeldruk. Bijvoorbeeld een Kia Niro heeft een maximale kogeldruk van 75kg dus dan is het zeker mogelijk om twee gewone fietsen mee te nemen maar twee elektrische fietsen zal lastig worden. Bij de elektrische variant van de Citroen Berlingo is het al helemaal onmogelijk om 2 e-bikes te vervoeren maar twee gewone fietsen zijn geen probleem. Bij deze auto is de maximale kogeldruk 50kg.

Maximale kogeldruk

Inderdaad dient u de gewichten van de twee fietsen en de drager bij elkaar op te tellen om de kogeldruk vast te stellen. In uw geval is deze dus 70 kg.
Ik wil éérst benadrukken dat de opgave van de maximum kogeldruk niets zegt over de sterkte van de trekhaak, die heeft echt geen moeite met het dit gewicht. De maximale kogeldruk is vooral bestemd voor een stabiele combinatie auto en caravan/aanhanger. Voor een fietsendrager geldt dat u deze, net als bij een aangekoppelde aanhanger, niet mag worden overschreden.

Kandidaten

We moeten dus op zoek gaan naar een auto met een minimale kogeldruk van 70 kg. In de compacte klasse valt dit niet mee. De Kia Niro past met een kogeldruk van 75 kg net als de Renault Megane E-tech waarbij ook een kogeldruk van 75 kilo wordt opgegeven. Dit zijn auto’s die nog maar net op de markt zijn. We zien dat fabrikanten steeds meer rekening houden met de wens voor een grotere kogeldruk. De kans is groot dat fabrikanten voor meer nieuwe auto’s een hogere kogeldruk opgeven. Meer over de maximale kogeldruk kunt u vinden op onze site.