Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onlogische kilometerstand

Vraag gesteld door op 27 oktober 2022

Ik heb onlangs een prachtige auto gekocht bij een goed bedrijf. Bij de aanschaf werd ook netjes een rapport van het RDW overlegd met onlogisch als oordeel. In de auto staat de teller op 75000 maar na schatting heeft de auto 95000 gelopen. De garage staat goed bekend en de auto was ook een hele goede koop. Ik merk alleen dat het mij niet lekker zit om met een veel lagere stand op de teller te rijden. De garage zegt dat de teller een keer is uitgevallen en op 0 opnieuw is gestart. Vraag: Is het erg dat er zo’n verschil in zit of moet ik dit toch ergens laten corrigeren? Kan ik hier verder probleemloos/zorgeloos mee rijden?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U heeft een auto gekocht met een onlogische kilometerstand en vraagt of dit reden is tot zorgen.

Onlogische kilometerstand

De verkoper is open geweest over de niet logische kilometerstand waarop u besloten heeft de auto toch te kopen. De garage valt niets te verwijten en gaat hiermee vrijuit.

Auto laten keuren

Ik snap uw twijfel ten zeerste want het is niet bekend wat de werkelijke historie is van de auto. Eigenlijk is er geen manier om te achterhalen hoeveel de auto echt gereden heeft alleen onderhoudsboekjes of facturen uit het verleden kunnen inzicht geven. Om deze reden is het ook onmogelijk om de tellerstand te laten corrigeren. Wellicht kunt u het garagebedrijf benaderen dat de auto onderhouden heeft en hier vragen om een overzicht van de tellerstanden in het verleden. 
Ik zou u adviseren de auto een keer goed na te laten kijken bij een onafhankelijk bedrijf, u zou ook een aankoopkeuring kunnen laten uitvoeren. Dan weet u waar u aan toe bent nu en in de toekomst.

Waardevermindering

Een nadeel is wel dat wanneer u de auto in de toekomst wilt verkopen of inruilen er altijd het oordeel aan blijft plakken van de onlogische kilometerstand. Dit zal een eventuele koper afschrikken met als gevolg een lagere prijs bij verkoop.