Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoudsbeurt nodig?

Vraag gesteld door A. Wullings op 30 september 2022

Ik krijg een uitnodiging voor een onderhoudsbeurt maar op een label in de deur staat bij km.stand 63000 of vóór 11-2022 maar mijn km,stand is 53000. Is deze onderhoudsbeurt dan wel nodig. Nov.2021 heeft de auto een kleine beurt gehad. Graag uw advies ik rij ongeveer 7500 km. per jaar

Merk: Toyota
Type: CHR
Bouwjaar: 2017
Brandstof: Hybrid

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of het wel nodig is om onderhoud uit te laten voeren aangezien u weinig kilometers maakt.

Jaarlijks

Wij adviseren om de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant aan te houden maar ook minimaal 1 keer per jaar de garage te bezoeken. Ook wanneer u weinig kilometer maakt veroudert de motorolie, deze wordt blootgesteld aan zuurstof en elke koude start neemt hij de smering voor zijn rekening. Misschien slijt de olie zelfs wel harder wanneer er zo weinig kilometers met de auto gereden worden.

Onderhoud

Ook is onderhoud, en met name controle, noodzakelijk wanneer een auto weinig kilometers maakt. Zo zullen de remmen niet hard slijten maar kan er wel sprake zijn van oppervlakkige roestvorming. De garage kan dit waarschijnlijk wel reinigen en hiermee voorkomt u dat deze delen juist extra snel verouderen. Dit geldt voor meer onderdelen.
Ik verwacht dat de garage samen met u echt wel kan beslissen welke onderdelen er weinig te lijden hebben wanneer u weinig rijdt (zoals een luchtfilter en misschien bougies) maar het is zeker verstandig om de garage te bezoeken.