Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oliedruk valt weg door versleten lagers

Vraag gesteld door op 27 september 2022

Mijn Audi A4 is altijd correct in onderhoud geweest bij mijn vertrouwde garage. Helaas moest ik de laatste jaren tussen de servicebeurten smeerolie (laten) bijvullen. Vorige week vermeldde mijn display "Öldruck" en bij controle stelde mijn garage de oorzaak vast : Verminderde oliedruk veroorzaakt door versleten lagers. Reparatie alleen mogelijk door vervangende motor, kosten 2500 euro. Gelet op de leeftijd geen reële optie. Verder rijden zou onverantwoord zijn.
Ik uitte mijn verbazing dat bij zo'n gerenommeerd Duits automerk een dergelijke slijtage plaats heeft gevonden ondanks de 350.000 gereden kilometers met als 80-jarige een zeer beheerste rijstijl .
Wellicht is een second opinie een mogelijkheid.

 

Merk: Audi
Type: A4 2 liter
Bouwjaar: 2001    Kenteken 20-GS-LK
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 2 liter
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

De oliedruk van uw Audi A4 valt weg. De garage heeft na onderzoek vastgesteld dat het komt door versleten lagers.

Vervolgonderzoek

Deze diagnose is best plausibel gezien leeftijd en kilometerstand. U kunt altijd aandringen op een vervolgonderzoek door dezelfde garage of een second opinion bij een andere garage. De melding "Oliedruk" kan bijvoorbeeld - en in dit geval hopelijk - ook veroorzaakt worden door een defecte oliedrukmeter of een versleten oliepomp. Maar ik ga er vanuit dat uw garage deze onderdelen al heeft gecontroleerd alvorens tot deze conclusie te komen.

Levensduur

Ik begrijp dat u graag nog veel langer dan 350.000 km en 21 jaar met uw Audi had willen doen. Maar ik wil wel aangeven dat een automotor, die nu eenmaal slijt, niet het eeuwige leven heeft. De levensduur die u heeft gerealiseerd is al behoorlijk langer dan gemiddeld. Bij dit veronderstelde probleem is revisie een technische oplossing, maar de kosten voor herstel zullen de waarde van de auto overstijgen. En de auto wordt na een investering van 2500 euro niet 2500 euro méér waard aan dagwaarde voor de verzekering, mocht er onverhoopt aanrijdingsschade ontstaan. De investering wordt dan een rijdend risico die u in zo'n geval opeens kan kwijtraken. 

Conclusie

De econoom in mij zegt dat de auto moet worden beschouwd als afgeschreven oftewel economisch total-loss. Gevoelsmatig als liefhebber of als eigenaar van een auto waar een emotionele binding mee is ontstaan kan dat wel anders liggen. Als de 2500 euro het voor u waard is om de auto te kunnen blijven rijden, en met de wetenschap dat het een gok is of het bij die investering zou blijven, dan hou ik u zeker niet tegen. Ook al kan het financieel nadelig uitpakken ten opzichte van aankoop andere auto, niet elke keuze die iedereen economisch onverantwoord vindt is een slechte keuze. Samengevat: alleen als u erg gehecht bent aan uw A4.