Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Occasion met 200 km op de teller

Vraag gesteld door op 28 september 2022

Wij overwegen een occasion te kopen van 2 jaar oud met slechts 200 km op de teller. Deze auto heeft dus eigenlijk 2 jaar stil gestaan. Is de aanschaf van een dergelijke auto verstandig (effect van oude benzine op de leidingen, accudegradatie, vierkante banden...)?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U vraagt of het verstandig is een dergelijk occasion aan te schaffen. Met name wat betreft de technische risico's na zo'n lange tijd stilstand.

Aandachtspunten

Een autofabrikant gaat bij het ontwerpen en vervolgens produceren van een auto ervan uit dat deze regelmatig wordt gebruikt. Twee jaar stilstand is in feite ook een vorm van achteruitgang. U somt heel terecht een aantal aandachtspunten op. De aanwezige benzine heeft ongetwijfeld een bepaalde veroudering opgelopen. De motorolie ook en langdurig met vier wielen aan de grond op één plek kan inderdaad best weleens een vervelende hoogteslag opleveren. Een accu die misschien regelmatig in volledig ontladen toestand is geweest kan ook soms ook niet ongeschonden die tijd hebben overleefd. En voor bepaalde bewegende delen is het per definitie beter om zo nu en dan in beweging te komen om vastzitten te voorkomen. Dan doel ik met name op de bewegende delen van het remsysteem.

Onderhoud tijdens de stilstand

Uw gezonde argwaan is heel terecht en begrijpelijk. Ik hoop echter dat er verzachtende omstandigheden zijn. Wanneer de betreffende auto gedurende die twee jaar een binnenslaper is geweest, en niet in weer en wind op een parkeerterrein alle elementen heeft moeten trotseren, maakt dat de koop echt een stuk verantwoorder. Wanneer bij aflevering de auto óók de tweedejaars beurt heeft ondergaan met alles wat daarbij hoort, dus frisse olie met een nieuw oliefilter en preventief ook een brandstofsysteem reiniger toegevoegd aan de tank, is dat toch een prima basis om toch alle vertrouwen te hebben. Zeker wanneer er als stok achter de deur u altijd nog kunt terugvallen op misschien wel een jaar garantie.

Conclusie

Het onderscheid zit 'm dus in de omstandigheden. Twee jaar binnen óf buiten maakt best een wezenlijk verschil. Blijkt het eerste het geval te zijn geweest, dan krijgt deze koop wat mij betreft alle voordeel van de twijfel en zie ik niet veel beren op de weg.