Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waar op letten bij een nieuwe motor?

Vraag gesteld door B. van Amerongen op 23 oktober 2022

Dealer KIa heeft gebeld dat door blunder monteur (niet voldoende olie bijgevuld) dat de motor zodanig beschadigd is dat er een nieuwe motorblok in moet. Mijn vraag aan de wegenwacht is waar moet ik op letten en welke waarborgen moet ik vragen zodat e.e.a. is afgedekt voor schade in de toekomst ten gevolge van die motorwissel. Kia is nu 5 jaar oud en heeft fabrieksgarantie 7 jaar.
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

De motor van uw Kia is onherstelbaar beschadigd geraakt door een menselijke fout bij het onderhoud. Goed dat de dealer het netjes gaat oplossen. U vraagt waar op te letten.

Krijgt u een nieuwe motor, een gereviseerde motor of een gebruikte motor? Ook met dat laatste zou de dealer aan zijn verplichting voldoen als de kilometerstand en algehele conditie en onderhoudshistorie van de gebruikte motor enigszins overeenkomt met de motor van uw auto, vlak vóór de motorschade. Verder is het van belang om na te gaan welke garanties u krijgt op de motor en op de montage. Belangrijk is om documentatie (een factuur is al voldoende) te bewaren, dat kan van belang zijn bij verkoop of inruil van de auto.

In geval van een andere motor blijft de kilometerstand van de auto zoals hij was, ook als er een hagelnieuwe motor in komt. De garage zal ook nog even kijken naar het frictiemateriaal van de koppeling. Als dat al ver heen is zullen ze ook onderdelen van de koppeling vervangen omdat de boel toch open moet. Deze kosten zijn dan wel voor uw rekening.