Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motor vervangen

Vraag gesteld door op 22 oktober 2022

we hebben een touran uit 2018, 1.4, benzine, deze gaf al problemen (melding nokkenassensor) waarbij uiteindelijk bleek dat er op 1 cilinder geen compressie meer zat. Aangegeven is dat reparatie geen zin meer heeft. De auto heeft iets boven de 230d op de teller staan. Ik ben in overweging voor een andere auto of toch nog de motor te vervangen en nog een paar jaar te rijden. Wat is hierin een advies? Revisiemotor of veelal (goedkoper) verkrijgbaar een motor getest op werking en een paar maanden garantie? Hoe kun je zeker zijn van de opgegeven km stand? Hoe zit dit met een goede match? En wat zijn de verwachte kosten zowel voor de aanschaf van een motor als het uitbouwen van de oude en inbouwen van de vervangende motor. Verder begreep ik dat deze motoren niet de beste zouden zijn, maar een sterkere variant wel. Klopt dit en kan je deze Annemiek uitwisselen?

Merk: Volkswagen
Type: Touran
Bouwjaar: 2008
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 1.4 140pk

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

De motor van uw VW is aan vervanging toe en u vraagt hierbij advies.

U heeft een heleboel vragen en ik zal proberen om ze allemaal te beantwoorden.

Gelijkwaardige motor

Het is eigenlijk alleen mogelijk om een gelijkwaardige motor te laten monteren. Een andere motor heeft ook een andere pasvorm waardoor bijvoorbeeld de versnellingsbak vermoedelijk niet past, ook de elektronica rondom de motor is gebouwd voor de huidige motor. Ook zijn bijvoorbeeld de remmen van de auto berekend op het vermogen van deze motor, zou u een zwaardere motor monteren dan moeten o.a. ook de remmen worden aangepast.

Gebruikte of gereviseerde motor 

Nu heeft u de keuze nog uit een prima gebruikte motor (eentje uit een auto met schade bijvoorbeeld) of een gereviseerde motor.
Een gereviseerde motor is waarschijnlijk ook helemaal aangepast zodat de bekende kwalen niet meer voorkomen. In hoeverre dit het geval is net een tweedehands motor is altijd maar weer afwachten.
Wanneer u een tweedehands motor koopt bij een demontagebedrijf dat is aangesloten bij ARN kunt u zeker zijn van de herkomst en de kilometerstand van de oorspronkelijke motor. De prijzen zullen vermoedelijk variëren tussen de €1500,-  en €2500,- afhankelijk van motornummer en kilometerstand.

Een gereviseerde motor kost ongeveer hetzelfde maar er moeten dan veel meer delen overgezet worden van de oude motor op nieuw. Wil een monteur echt goed werk afleveren zal hij vaak kiezen voor nieuwe onderdelen waardoor de rekening zal oplopen. Sowieso gaat er veel meer werk in zitten wanneer er een gereviseerde motor ingebouwd wordt ten opzichte van een gebruikte. 
Voor het vervangen van de motor door een revisie of een gebruikte kunt u het beste vooraf een prijsafspraak maken met de garage. Het vervangen is vooral erg tijdrovend, er gaan 2-3 dagen werk in zitten en hier zal een groot deel van de kosten uit bestaan.

Revisie

U zou de huidige motor ook kunnen laten reviseren door een specialist zoals Multimerk. Dit moet natuurlijk nog wel haalbare kaart zijn bij uw motor maar de kosten zijn waarschijnlijk een stuk gunstiger.