Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Met winterbanden naar Portugal

Vraag gesteld door E. van Duijn op 26 oktober 2022

Het lijkt dat ik winterbanden moet hebben voor de golf Cabrio van 2015 1,4 TSI, maar ik denk dat ik ze in Portugal nooit meer gebruik. Wat is een goede oplossing?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U gaat definitief naar Portugal maar de noodzakelijke winterbanden zijn voor Portugal een nutteloze investering.

Verplichting

Vanaf 1 november 2021 wordt het in berggebieden in Frankrijk (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica) verplicht om in de winterperiode (van 1 november t/m 31 maart) op winterbanden te rijden of sneeuwkettingen mee te nemen. Banden met het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake) en daarnaast de aanduiding M+S (M&S, MS) worden als winterbanden beschouwd. Banden met alleen de aanduiding M+S worden ook getolereerd.

Spanje

In Spanje geldt geen algemene plicht om op winterbanden te rijden in de winter. Op bepaalde wegen (met name bergpassen) kan echter bij winterse weersomstandigheden het gebruik van winterbanden met de aanduiding M+S, MS of M&S of het sneeuwvloksymbool (of sneeuwkettingen) met een verkeersbord (of anderszins door de politie) verplicht worden gesteld. Portugal kent ook geen formele verplichting.

All-seasonbanden

De rit naar Portugal rond die tijd zou u kunnen verplichten winterbanden te hebben. Maar het is begrijpelijk dat u in Portugal denkt daar nooit meer gebruik van te maken. Dus een min of meer nutteloze aankoop voor aldaar. Maar zoals hierboven vermeld zijn banden met het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake) en daarnaast de aanduiding M+S (M&S, MS) ook geaccepteerd als alternatief voor de échte winterband. Dus een z.g. all seasonband zou voor u een prima alternatief kunnen zijn voor een winterband, waar u het gehele jaar mee kunt blijven rijden. Ook wanneer u zich definitief vestigt in Potugal zijn die banden ook aldaar verantwoord te gebruiken.