Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Melding "ontsteking actief"

Vraag gesteld door op 5 november 2022

Bij opgeladen accu in de stand max eDrive verschijnt bij het indrukken van de startknop de melding ontsteking actief in oranje letters met daarboven een oranje driehoekje.
Deze melding gaat gelijk weer uit en ik kan op de elektromotor gewoon weg rijden. In het blok meldingen op de display is de melding dan ook niet meer terug te vinden. Er is geen peil op te trekken wanneer de melding verschijnt en waarom?
Mijn garage (geen BMW dealer) weet niet wat de melding betekent noch waarom die verschijnt. Zij hebben navraag gedaan bij BMW maar ook daar geen antwoord.
Heeft een van uw experts een idee wat deze melding betekent, waarom die verschijnt en waarom die ook gelijk weer uitgaat?
Aangezien de melding niet leidt tot enige storingen en de auto gelijk start, is het kennelijk niet echt een probleem. Maar het blijft een raadsel waarom die melding verschijnt en wat dit betekent. Kunt u het raadsel oplossen?

Merk: BMW
Type: 225XE Iperformance
Bouwjaar: 2019
Brandstof: hybride
Motorvermogen: 100 KW
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt hoe het kan dat de auto soms de melding ‘ontsteking actief’ laat zien.

Eigenlijk betekent de melding ‘ontsteking actief’ niets meer of minder dan ‘het contact staat aan’ maar dan in technische taal. In veel omstandigheden loopt de verbrandingsmotor dan en kunt u dit zien aan de toerenteller of horen aan het geluid. Uw auto is echter een plug-in hybride en soms is het helemaal niet nodig dat de verbrandingsmotor draait wanneer u stil staat of zelfs om weg te rijden. Om te voorkomen dat u de auto verlaat terwijl het contact nog aan staat, de ‘ontsteking is actief’ laat de auto dit zien.

Dus er is helemaal geen sprake van een fout of een storing. U krijgt alleen de waarschuwing dat gas geven resulteert in wegrijden (elektrisch in dit geval) en u dient het contact uit te zetten voordat u uitstapt.