Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maximale aanhangwagenmassa staat op 0

Vraag gesteld door D. Hensens op 27 september 2022

ik heb een Volvo xc90 gekocht.
Deze is geleverd zonder trekhaak.
En op het kenteken staat dus 0kg Max trekgewicht. Ik wil er graag wel een trekhaak onder hebben. Wat moet ik dan regelen dat het goed op het kenteken komt te staan?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U overweegt de aanschaf van een trekhaak voor de genoemde Volvo maar volgens het kenteken staat de maximaal toelaatbare massa op 0.

Feitelijk mag u dan niks trekken. De trekhaak mag wel dienen als bagagehaak om bijvoorbeeld fietsen te transporteren. Maar trekken mag dus niet.

Waarom dat in uw geval het maximale trekgewicht op 0 staat wijst mogelijk op een buitenlands verleden van deze auto. Misschien dat uw auto als occasion ons land is binnengekomen, afkomstig dus vanuit het buitenland, en heeft de RDW de maximale aanhangwagenmassa niet overgenomen. De RDW meldt dat wanneer dit ontbreekt je contact kunt opnemen met de klantenservice van de RDW.
Daar krijgt u ongetwijfeld de info hoe én of het mogelijk is dit toch ingevuld te krijgen.

Vermoedelijk moet u middels de typegoedkeuring (CVO/COC) aantonen wat wél de toegestane maximum aanhangwagenmassa is. Dan gaat het wel om de typegoedkeuring uit het land van herkomst. Dus is de auto afkomstig uit het buitenland, dan moet u bij de importeur van dat betreffende land de typegoedkeuring opvragen. Wanneer daar wél een aanhangwagenmassa in genoemd wordt zal de RDW dat naar alle waarschijnlijkheid alsnog vermelden.