Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maaltijden bezorgen met benzine auto

Vraag gesteld door J. de Bokx op 26 oktober 2022

Ik overweeg een benzine auto aan te schaffen. Ik rijd nu diesel. Nu is mijn vraag het volgende: ik bezorg maaltijden en moet regelmatig de auto stopzetten of stationair laten draaien om vervolgens weer de auto te starten. Dit lijkt mij niet bevorderlijk voor de motor/accu. Wat is uw advies?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U rijdt nu diesel maar u overweegt voor het beoogde doel een benzine auto daarvoor in te zetten. U vraagt of dat technisch wel verantwoord is.

Ik begrijp uw argwaan maar de moderne auto ondervindt geen hinder van veelvuldig stationair draaien. Bij uw werkzaamheden gaat de verbrandingsmotor ook weer regelmatig arbeid leveren, komt op toeren en op bedrijfstemperatuur. Ik zie niet dat dit slecht zou zijn voor de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de motor. Het vaker starten kan de startmotor méér dan bij de gemiddelde gebruiker belasten. Maar desondanks is een versleten startmotor écht een heel summier voorkomend verschijnsel bij pakweg 9 miljoen auto's in Nederland. De belasting van de startmotor is vaak ook maar een luttele seconden voordat de motor aanslaat. En ook de accu belasting is maar heel kort.

Natuurlijk is de belasting van een auto wat nadrukkelijker bij hollen en stilstaan in de stad dan langdurig met constante snelheid op de snelweg. Maar uw toekomstige benzine auto is óók door de fabrikant ontwikkeld voor dit soort gebruik. Ik zou niet concreet kunnen maken dat de accu, startmotor én verbrandingsmotor per definitie minder lang mee zouden gaan. Dat is wat mij betreft veel te voorbarig. En bovendien vermoed ik dat de maaltijden in een relatief korte periode worden bezorgd. Dat is geen klus dat de gehele dag in beslag neemt. Wat mij betreft is een benzine auto een verantwoord alternatief voor het betreffende gebruik.