Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levensduur remblokken en schijven

Vraag gesteld door op 17 oktober 2022

Vandaag naar garage geweest voor apk keuring. Daar vertelde men dat de remschijven moesten worden vervangen. Toen ik de rekening kreeg moest ik € 531,19 betalen voor schijven en blokken. Bij thuiskomst opgezocht hoe lang remschijven en -blokken gemiddels meegaan. Voor schijven is dat 100.000 en voor blokken 60.000 km. Nu heeft mijn auto 36887 echte km gereden. Dat klopt want ik ben de eerste eigenaar. Ik vraag mij nu af of ik door de garage belazerd ben.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

Voor de APK was het noodzakelijk om de remmen te vervangen en u vraagt of dit wel kan.

Remblokken en remschijven

De levensduur en slijtage van de remblokken en remschijven zijn enorm afhankelijk van het gebruik. Bijvoorbeeld bij veel gebruik in stedelijke gebieden remt de auto veelvuldig en zullen de remmen veel sneller slijten dan een auto die vooral snelwegkilometers maakt. In dat geval zouden de remschijven en de blokken echt teveel versleten zijn.

Ook kunnen remschijven juist vrijwel niet slijten maar wel roesten, dit in geval van minimaal gebruik en stilstand in een vochtige omgeving. Teveel aanwezige roest kan ook een afkeurpunt zijn bij de APK.
De remvertraging is ook een controlepunt. Weet u of hier een probleem mee was wat de reden was voor tot afkeur?

Conclusie

Ik denk dat u het beste aan de garage kan vragen wat de reden was. Eventueel kunt u bij twijfel altijd bezwaar maken, dit echter direct wel na afkeur, niet als er al een reparatie heeft plaatsgevonden. Hoe dit precies in zijn werk gaat kunt u lezen op de site van RDW.