Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Laadstekker aangesloten laten na opladen

Vraag gesteld door R. Jetten op 11 oktober 2022

Ik heb een Opel ampera hybride uit 2012 mijn vraag is als mijn auto is opgeladen moet dan de oplaadstekker altijd aan de auto blijven als ik de auto de volgende dag weer gebruik.
En als de stekker aan de auto blijft zitten terwijl de auto is opgeladen neemt hij dan ook veel stroom .
Ik een stekker die ik aan het stopcontact laad

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of de laadstekker aangesloten moet blijven na het opladen op de auto, ook als u de auto pas een volgende dag gebruikt.

Laadpaal

Bij elke elektrische auto, ook bij plug-in hybrides, geldt dat het laden uitschakelt op het moment dat de accu vol is. Het is dan eigenlijk nutteloos om de stekker aangesloten te laten, mocht de accuspanning om wat voor reden dan ook dalen zal hij niet weer automatisch starten. De laadpaal gaat pas weer aan wanneer een nieuwe laadsessie gestart wordt.

Thuis laden

Wanneer u de auto laadt via een stopcontact, waar altijd spanning op staat, zou de laadsessie weer opnieuw gestart kunnen worden. Echter heeft de accu van een elektrische auto zo’n kleine zelfontlading dat dit verwaarloosbaar is.

Laadkabel verwijderen

Zodra de aandrijfaccu vol is kan de laadkabel uit de laadpaal of het stopcontact genomen worden. Aangesloten laten voegt eigenlijk niets toe.