Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kwaliteit benzine

Vraag gesteld door B. van der Zwaag op 1 november 2022

rij met een hybride plug in ,en zo veel mogelijk elektrisch ,vraag is hoe lang kan de benzine in de tank zitten voordat de kwaliteit achteruit gaat

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U rijdt een plug in hybride waar u veel elektrisch mee rijdt. U vraagt hoe lang de benzine kwalitatief goed blijft.

De huidige E10 benzine is aangelengd met maximaal 10 procent bio-ethanol. Deze toevoeging kan het verouderingsproces wel wat beinvloeden. Het uitgangspunt is dat de kwaliteit tot pakweg drie maanden wel gewaarborgd is.

Wat brandstof betreft is mijn advies bij incidenteel gebruik van de auto bij voorkeur premium benzine (Shell V-Power, Esso Synergy Supreme+ en BP Ultimate) te gebruiken die vooralsnog volledig vrij zijn van bio-ethanol. Dus ook voor plug in rijders die veelvuldig elektrisch rijden en lang met een tankvoorraad doen, zou één van de genoemde premium brandstoffen een wat meer veilige keuze zijn. Deze duurdere en wat duurzamere kwaliteit is een verstandige investering met minder kans op aantasting van het brandstofsysteem. Maar met name alléén wanneer het soms gerust een paar maanden kan duren wanneer de tank weer van verse brandstof wordt voorzien. De gemiddelde gebruiker kan gerust E10 tanken.