Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppeling gaat zwaar

Vraag gesteld door R. Rubino op 29 september 2022

Mijn bella heeft een ontzettend zware koppeling, hiermee bedoel ik dat het mechaniek heel graag omhoog wilt en dat je dus bijna met twee benen de koppeling moet indrukken.

Nu slipt de koppeling helemaal niet en schakelt de auto nog helemaal prima. Ook zit het aangrijppunt nog best wel diep dus ik heb niet het idee dat de koppeling versleten is...

Weten jullie hoe ik dit kan oplossen?

Merk: Alfa Romeo
Type: 147
Bouwjaar: 2005
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 150

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

De koppeling van uw 17 jaar oude Alfa 147 gaat zwaar en vraagt veel pedaalkracht. U vraagt hoe dit op te lossen.


Wanneer de koppeling een fikse tegendruk geeft moet u dat toch beschouwen als een zekere slijtage van de koppeling, met name de drukgroep en plaat. Ook al lijkt het aangrijpingspunt nog altijd in orde te zijn, zal bij een verder gevorderde slijtage de bediening steeds zwaarder gaan worden. En gezien de leeftijd van de auto en de vermoedelijke hoge kilometerstand is dat ook niet verwonderlijk.

Een oplossing laat zich raden. Een volledig nieuwe koppeling is dan een wereld van verschil. Maar zolang de koppeling voldoende vrijkomt en er van slippen nog geen sprake is hoeft u feitelijk (nog) niet in te grijpen. Een feit is wel dat de zware bediening zal verergeren en de mechanische onderdelen van de bediening van de koppeling die forse pedaalkracht ook moeten ondergaan. Daarom is de overweging op termijn een nieuwe koppeling te laten plaatsen wel op z'n plaats. Maar dat is een prijzige klus, anders was de keuze misschien een stuk makkelijker geweest.