Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Katalysator vervangen via gespecialiseerd bedrijf

Vraag gesteld door M. Buur op 30 oktober 2022

ik heb een peugeot 308 break uit oktober 2008. Het 'emissiestoring'-lampje brandt, en de motor heeft minder kracht. Mijn vaste garage zegt dat de katalysator mogelijk vervangen moet worden, en bereidt mij voor op een ingreep van rond de €700, -. Er zijn ook bedrijven die er in lijken te zijn gespecialiseerd, en online lijkt het er op dat zo'n ingreep voor zo'n €400, - ook is te doen. Kan ik dit vertrouwen?

 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of u er goed aan doet om de katalysator door een specialist te laten vervangen.

Diagnose

Ik heb mijn twijfels aan de diagnose die de garage gesteld heeft. Dit is ook gelijk mijn grootste reden om de reparatie nu niet door een uitlaat-specialist te laten uitvoeren.
Wanneer de katalysator van een auto zijn werk niet goed doet constateert de motorcomputer dit. Vervolgens gaat het motorlampje aan maar heel zelden zorgt dit voor een ander weggedrag of minder kracht. Ik vermoed daarom dat er een ander probleem ten grondslag ligt aan de storing. Wat de oorzaak is moet de garage vaststellen door middel van meten en controleren van diverse componenten.

Specialist

Wanneer het noodzakelijk is om de katalystor te laten vervangen zijn er inderdaad bedrijven die hier hun kernzaak van hebben gemaakt. Doordat ze groot inkopen en veel ervaring hebben in het de- en monteren van katalysatoren of uitlaatdelen kunnen ze dit klusje voor veel minder geld klaren. Ze zijn alleen vaak weer niet zo goed in het stellen van een diagnose en een katalystaor laten vervangen die de oorzaak van de problemen niet was is ook verspilde moeite en geld.
Vandaar mijn advies; eerst dient er een goede diagnose gesteld te worden, vervolgens kan eventueel de katalystor vervangen worden, dat kan dan ook door de specialist.