Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik twee elektrische fietsen vervoeren?

Vraag gesteld door op 16 oktober 2022

Ik heb een Suzuki Alto met trekhaak.
Kan ik twee electrische fietsen vervoeren

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U wilt weten of u twee elektrische fietsen kunt vervoeren op de trekhaak van uw Alto.

Deze auto heeft een maximale kogeldruk van 50 kg. Dit betekent dat er een last mag worden gemonteerd die niet zwaarder is dan 50 kg. De last is het totaal gewicht van de fietsendrager en de twee fietsen bij elkaar. Helaas is het dus niet mogelijk om de twee e-bikes te vervoeren.

Opgegeven kogeldruk

Het woord kogeldruk is eigenlijk niet juist in het geval van een fietsendrager. Sommige autofabrikanten geven een maximale kogeldruk bij op gebruik van een aanhanger en een ander gewicht voor het gebruik van een (fietsen)drager. Wanneer de fabrikant van uw auto slechts 1 gewicht opgeeft is dit het maximum waarmee de haak belast mag worden. Wanneer dit gewicht overschreden wordt heeft dit nadelige gevolgen voor het weggedrag van de auto.

Overschrijding

Vanuit de praktijk merken we dat dienstdoende agenten hier niet actief aandacht aan besteden, zeker wanneer het hele fietsentransport er heel veilig en deugdelijk uitziet. Maar hoewel dit wellicht daarom gedoogd wordt, is overschrijding van de kogeldruk volgens de letter van de wet nog altijd verboden. En in een ernstige situatie, zoals bij een ongeval en letsel, zou een verzekering er ook vervelend over kunnen doen mocht de overschreden kogeldruk daar daadwerkelijk de oorzaak van zijn.
Meer informatie kunt u hier vinden: Fietsendrager monteren | ANWB