Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoog brandstofverbruik Opel Crossland X

Vraag gesteld door R. Jourdan op 3 oktober 2022

Opel crossland x automaat mogelijke oorzaak hoog Brandstofverbruik 1op 12,95. Km stand 24600.
Rustige rijder, voorheen Opel Meriva 1.6 easytronic. reed 1op 14 soms 1 op 15,
km stand 170.000

Merk: Opel
Type: Crossland x
Bouwjaar: 2018
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 110
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

U vindt het brandstofverbruik van uw Opel Crossland X (2018, 1.2 liter 110 pk, zestraps automaat) hoog. U realiseert een verbruik van afgerond 1:13, terwijl u met uw vorige auto, een Meriva 1.6 automaat, zomaar een kilometer of twee verder kwam per liter. 

Gemiddelde

Op papier zou dat andersom moeten zijn. De Meriva is volgens de fabrieksopgave (meting NEDC) minder zuinig dan de Crossland X volgens dezelfde meetmethode. Als ik naar het gemiddelde praktijkverbruik van de Crossland kijk, dan komt dat met 1 op 13,5 wel aardig overeen met de 1:13 die u realiseert. Toch vind ik het verschil met het verbruik van uw vorige auto wel opvallend, ook in combinatie met uw rustige rijstijl. Als de rij-omstandigheden ook nog gunstig zijn (weinig korte stukjes, weinig spits/stads/fileverkeer en juist wel veel kilometers op de buitenweg met constante gematigde snelheid) dan zou een Crossland X zuiniger moeten kunnen rijden dan 1 op 13.

Onderzoek

Ik vind het een goede reden om de auto te laten onderzoeken op onder andere de kleptiming. Als deze door een versprongen distributieriem niet goed is, dan zal de auto zeker een hoger verbruik aan de dag leggen. Problemen met de distributieriem komen bij deze motor wel vaker voor, dus het lijkt me goed om de motor daarop te checken. Ook kan er sprake zijn van vervuiling in het inlaatkanaal, gasklephuis of EGR wat ook niet helpt om de motor goed te laten 'ademen'.

Conclusie

Ik hoop dat er een technische oorzaak wordt gevonden die het hoge verbruik kan verklaren. Er zijn veel factoren van invloed op het brandstofverbruik van een auto, maar die lijken in uw geval (en gezien het gerealiseerde praktijkverbruik bij uw vorige auto) juist gunstig. Daarom stuur ik aan op een technisch onderzoek aan de motor, de 1.2 Puretech die in meer merken van het concern Stellantis (Peugeot, Citroën, DS, Opel) is gemonteerd maar helaas in de jaren sinds introductie niet een hele beste reputatie heeft opgebouwd.