Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoger brandstofverbruik

Vraag gesteld door op 6 oktober 2022

Sinds kort gaat de meter van de benzine sneller dan voorheen waar kan dit aan liggen. In het kort gezegd hij zuipt benzine.

Merk: Opel
Type: Insignia
Bouwjaar: 2010
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 180

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

Het brandstofverbruik van uw auto is hoger dan u gewend bent en u vraagt hoe dat kan.

Lekkage

Wanneer u merkt dat de auto echt aanmerkelijk meer brandstof verbruikt dan voorheen moet de auto eerst goed gecontroleerd worden op een lekkage. Het komt geregeld voor dat benzineslangen in de loop van de tijd poreus worden en zo kleine hoeveelheden benzine gaan zweten.

Vervuiling

Wanneer er geen lekkage aanwezig is zal er een andere reden zijn voor een hoger verbruik. Nu is het afstellen van de benzinetoevoer bij motoren bij injectie vrijwel niet meer mogelijk, de computer doet dit zelf aan de hand van zijn meetwaardes. De garage kan de computer uitlezen op aanwezige fouten en wanneer er geen fouten opgeslagen zijn kan de garage de meetwaardes controleren. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de ERG-klep door roet altijd iets open blijft staan of dat de luchtmassameter door vervuiling niet 100% correct meet en de computer hierdoor niet de juiste hoeveelheid benzine inspuit. Een andere mogelijkheid is een gebrek aan motorvermogen. Indien het vermogen een stuk minder is, geeft u veel meer gas om toch vlot te kunnen rijden. De auto verbruikt dan ook aanmerkelijk meer brandstof.