Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe weet ik of mijn bobine kapot is? 

Vraag gesteld door op 30 oktober 2022

Mijn auto start 's morgens op drie cilinders daarnaar loopt hij weer goed af en toe als de motor warm is dan heb ik net geen vermogen ik hebben vermoeden tot mijn bobine slecht is maar ik weet het niet waar kan ik terecht om hem te testen als dat mogelijk is

Merk: Chevrolet
Type: Cruze
Bouwjaar: 2012
Brandstof: Lpg
Motorvermogen: 140
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt hoe u er achter komt of de bobine de oorzaak is van het slechte lopen.

Bij uw Chevrolet is gebruik gemaakt van een centraal bobineblok, dit noemt men vaak de ontstekingsmodule. De monteur kan meten of aansturing van de afzonderlijke bobines wel op het juiste moment plaats vindt. Waar men echter altijd rekening mee moet houden is dat de storing alleen aanwezig is bij een koude motor en soms bij belasting (in uw geval). De meting zal dan ook verricht moeten worden op het moment dat de storing zich voordoet.


Wanneer het probleem er lang niet altijd is zal een meting erg lastig worden. In dat geval moeten er eerst andere mogelijke oorzaken worden uitgesloten die voornamelijk met onderhoud te maken hebben. Zoals de conditie van de bougies en brandstoffilter, luchtfilter maar ook zullen foutcodes uitgelezen moeten worden. Wellicht komt er dan al het een en ander aan het licht.
Het beste kunt u hiervoor een afspraak maken bij de dealer of een goed garagebedrijf.