Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe lang gaat een motor mee?

Vraag gesteld door R. Schuuring op 8 oktober 2022

Wat is een gemiddeld aantal kilometers dat de benzinemotor van een auto uit het kleine segment mee gaat? Ik lees dat een benzinemotor wel zo'n 250.000 km kan draaien (afhankelijk van het onderhoud), maar geldt dat ook voor de kleine auto's (bijvoorbeeld Aygo / C1 / 107(8) of bijvoorbeeld een Toyota Yaris)?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt hoe lang een benzinemotor van een kleine auto meegaat.

Gemiddeld gaat de benzinemotor van een auto uit het A-segment wel 150.000 tot 200.000km mee. Vaak is dit dan ook niet de reden dat een auto op is. Voordat een dergelijke kilometerstand is gehaald is een auto vaak al enorm op leeftijd waarbij ook andere zaken gaan spelen. Bij een oudere auto bijvoorbeeld kan de koppeling versleten zijn, samen met nieuwe banden, een APK en regulier onderhoud kan dit zorgen voor een kostenpost die de waarde van de auto overstijgt. Vaak is het meer een financiële afweging waarbij besloten wordt om afscheid te nemen van een auto dan dat de motor aan vervanging toe is.

Natuurlijk is goed onderhoud een voorwaarde voor lang plezier van de auto. Ook zorgt onderhoud ervoor dat de kosten gespreid worden waardoor u niet in een klap alle kosten te gelijk voor uw kiezen krijgt.