Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Heel weinig kilometers met diesel

Vraag gesteld door W. Klootwijk op 4 oktober 2022

van 23-10-2019 t/m heden 154 km gereden? Als een diesel , over een toch wel lange periode, zo weinig gereden/stil gestaan heeft hoe moet ik dan evt nadelige consequenties ( met name motorisch) incalculeren?

Merk: Peugeot
Type: 407 coupé 3 lr/6 cilinder
Bouwjaar: 2006
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 211
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt wat de nadelige gevolgen zijn wanneer een dieselmotor extreem weinig rijdt.

Bio-componenten

Voor de motor zelf heeft ben ik niet zo bang, eerder het brandstofsysteem dat kan vervuilen. Moderne dieselbrandstof bestaat voor een deel uit bio-componenten. Hierdoor krijgen algen sneller de mogelijkheid om te groeien en zo het brandstofsysteem te vervuilen en aan te tasten.

Brandstofsysteem reinigen

Ik zou u adviseren om het brandstofsysteem te laten reinigen inclusief het vervangen van het brandstoffilter. Wellicht voegt de garage een additief toe die het systeem bij gebruik reinigt. Ik zou u dan adviseren om na enkele duizenden kilometers het brandstoffilter nogmaals te vervangen. De kans is groot dat deze verzadigd is door opgeloste deeltjes welke zijn losgekomen door de toevoeging.

Stil stand is achteruitgang

Ik vermoed dat de auto twee jaar of meer stilgestaan heeft. Dit is vooral nadelig voor de accu en de banden. Laat de conditie van de accu testen en maak een flinke rit met de auto. De kans is groot de banden de eerste kilometers hobbelen maar dat ze na een lange rit weer volledig rond zijn. Blijven vlakke delen voelbaar dan is het helaas noodzakelijk om de banden te vervangen.