Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hebben motorreinigers nut?

Vraag gesteld door H. v.d. Welle op 2 november 2022

hebben moter reinigers nut.  welke beveelt u mij aan. bij 100km p.u naar 120km pu gaat mijn moter minder mooi lopen als ik in mijn zesde versnelling rijd. ik denk aan vervuilde kleppen en/of injector.

Merk: citroen c4
Type: picasso
Bouwjaar: 2013
Brandstof: 98 5
Motorvermogen: 156 pk

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

U vraagt of motorreinigers nut hebben.

Reinigingsmiddelen voor de consumentenmarkt in de vorm van toevoegingen aan brandstof kunt u (mits juist gedoseerd) straffeloos gebruiken onder het motto 'baat het niet dan schaadt het niet'. Het effect van het middel zal door gebruik moeten blijken.

Vervuiling als oorzaak

De vraag is echter wat de precieze oorzaak is van het minder mooi draaien van de motor bij de genoemde snelheid. Er kan iets anders aan de hand zijn dan vervuiling. Als vervuiling wel de oorzaak is dan is het nog van belang waar de vervuiling precies zit. Als je dat weet kan er gericht worden gereinigd door de garage met middelen voor professioneel gebruik. Als voorbeeld: bij een direct ingespoten benzinemotor kan een toevoeging aan de brandstof bijvoorbeeld geen vervuiling aan de inlaat kleppen verhelpen, omdat er geen lucht-brandstofmengsel langs de inlaatkleppen stroomt. Het middel bereikt de vervuiling niet, dus kan het ook geen vervuiling wegnemen. 

Conclusie

U kunt gerust experimenteren en op hoop van zegen wat tientjes investeren in toevoegingen, maar beter is het om de oorzaak vast te laten stellen, waarna er gericht kan worden gehandeld.